Skip to content

ABES

Addict sprak met Benny Bicker. Benny is 52 jaar en maakte meer dan 30 jaar geleden als atleet de switch van Olympia Berchem naar ABES Edegem. Sinds zijn overstap zet Benny zich onverzettelijk in voor ABES, op verschillende fronten: als atletenafgevaardigde, als voorzitter en heden als verantwoordelijke PR en sponsoring.

Hoe zou je ABES als atletiekclub voorstellen?

ABES is een familiale atletiekclub met een zeer ruim aanbod. We bieden atletiek aan voor de jongste atleetjes op een speelse manier vanaf hun 5 jaar. Vanaf het jaar waarin je 13 wordt, kan je kiezen om aan te sluiten bij een disciplinegroep: sprinten, afstand lopen, werpen of springen. Of je kan voor de multisportgroep kiezen met een focus op de piste. Naast dit recreatieve luik heeft ABES ook competitiegroepen voor elke discipline, voor alle niveaus en leeftijden, gericht op de piste. ABES focust niet alleen op de piste. Wij hebben diverse joggersgroepen. We hebben een Start-to-Runaanbod waarbij je 5 km leert lopen in 10 weken onder begeleiding van een gediplomeerde trainer. Hiernaast hebben wij een pure joggersgroep met lopers die deelnemen aan een circuit van stratenlopen, waarbij sommigen 12 tot 15 wedstrijden per jaar meelopen. De joggersgroep komt een drietal keer per week bij elkaar, waarbij ze zowel op de piste (HIT-interval) als in het park (duurloop) afspreken. Er is ook nog een snellere loopgroep die wat meer op de piste traint en occasioneel deelneemt aan een stratenloop. Wij hebben ook atleten die evolueren richting een marathon.

Kan ik bij ABES ook terecht als subtopper of topper?

ABES is opgericht in 1979 en heeft decennialang een zeer goede reputatie opgebouwd op de halve fond (800 m – 1.500 m) en op de fond (300 m – 500 m – 10.000 m). Voornaamste toppers uit onze werking zijn Nathan Kahan (4x Belgisch kampioen 800 m, ex-olympier), Dirk Nicque (4x Belgisch kampioen snelwandelen) en Jente Bouckaert (Europees kampioen 4×400 relay). We hebben een zeer goede omkadering en visie om het beste uit jonge atleten te halen en hen rustig te laten groeien (kijk naar Ward Leunckens en Jonathan Saké), maar we slagen er minder in de toppers te houden, eens ze heel goed zijn. De topatleten vinden hun weg eerder naar clubs met meer financiële draagkracht dan ABES. We zijn trots op ons familiaal karakter, maar deze perceptie nekt ons wat bij de toppers.

Een handicap voor topsport is dat onze piste maar 350 m lang is. We hadden op ons terrein niet de mogelijkheid om een volwaardige ‘400 m’-piste aan te leggen. De bochten zijn korter, de toppers denken: “voor een snelle tijd moet ik niet in Edegem zijn”. Het hindert ons ook in de organisatie van wedstrijden. Grote atletiekevents waarnaar iedereen gaat van kadet tot master, zoals bv. de Flanders Cup, kunnen wij niet organiseren. De gemiddelde competitieatleet en de subtoppers zakken wel af naar onze wedstrijden; de grotere atleten minder. Bij onze atleten leeft te snel het idee dat ze weg moeten vanaf ze heel goed zijn. En we moeten realistisch zijn, een atleet van olympisch niveau zeg maar, daar hebben wij de middelen niet voor. Maar we hebben absoluut de trainers en omkadering om toppers op Belgisch niveau te kneden.

Wat maakt ABES zo’n leuke, familiale club?

We hebben 500 actieve leden. Het merendeel, liefst 40%, is pure jeugd. Dan bedoel ik de allerkleinsten tot 12 jaar: kangoeroes, benjamins, pupillen en miniemen. We moeten weinig tot geen promo maken voor de jeugd. We hebben zelfs een stop moeten zetten op de instroom van kinderen. Er is een wachtlijst. We hebben enerzijds veel jeugdtrainers, jeugdhulptrainers en zetten ook jonge atleten in die de jeugdtrainingen ondersteunen. Maar we willen anderzijds ook de kwaliteit van de jeugdtrainingen kunnen garanderen. Je kan bv. moeilijk gaan verspringen met 40 kinderen zodat ze maar elk 2 keer kunnen springen.

Zoveel jeugd maakt van ons natuurlijk een familieclub. En we betrekken de ouders maximaal bij de activiteiten in onze club. Elk jaar organiseren we ook een familiedag waar ouder en kind in team aan een familiecompetitie deelnemen. En we organiseren geregeld een clubfeestje of een barbecue.

De trainingen voor de jeugd zijn speels, maar we stimuleren wel deelname aan competitie. Enkel ervaar je bij ABES niet de grote druk van competitie in tegenstelling tot andere clubs waar de kinderen op vrij jonge leeftijd misschien worden gepusht om te trainen en te presteren. Dan zie je vaak dat die kinderen op hun 12 – 14 jaar excelleren, maar nadien een drop-out kennen, of dat ze hun niveau niet kunnen behouden. Dat is anders bij ABES. Wij laten de kinderen langer ‘rijpen’ zonder grote druk. Door die ‘vrijblijvende’ aanpak krijg je sneller de stempel van familiale club.

Het is ook – en vooral – gezellig bij ABES. De sfeer is altijd ongedwongen en tof. Wij hebben 500 actieve leden. Daarmee zijn we de derde grootste club van de Provincie Antwerpen na Atletiekclub Herentals en na Atletiekvereniging Lyra-Lierse (die zijn ons voorbijgestoken na de recente fusie tussen Lyra en Lierse). Het merendeel komt uit Edegem: ons kent ons. Dat maakt ons familiaal. Maar we teren ook veel uit de randgemeenten Hove en Mortsel, evenals Berchem en Kontich.

 

Waar zien jullie nog groeimarge?

Ik zie nog potentieel bij de stratenlopers. De meerderheid van de lopers die aan de massalopen deelnemen, loopt individueel. En dat is op zich jammer. De groep individuele lopers die hun besttijd willen verbeteren zijn echt gebaat om in clubverband te lopen. Enerzijds begrijp ik hen wel. In onze prestatiemaatschappij heeft iedereen een tekort aan tijd. Lopen kan je dan heel makkelijk zelf doen. Je doet je schoenen aan en vertrekt. En online kan je zelf trainingsschema’s downloaden. Of je neemt een personal trainer. Maar toch. Een looptraining in clubverband zal altijd breder en kwalitatiever zijn. Individuele joggers lopen meestal hetzelfde rondje aan hetzelfde tempo. De joggers bij ABES doen ook tempowisselingen op de piste, al eens een intervaltraining en wat kracht ter ondersteuning. Onze trainingsmethoden combineren kort en heel snel met lang en heel traag. Door die tempoverschillen ga je vanzelf verbeteren. Veel meer dan dat je steeds 5 of 6 minuten per kilometer blijft lopen. Plus: trainen met andere clubleden is sociaal, gezellig en iedereen moedigt elkaar aan. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen lopen om hun tijd te verbeteren. Wil je echt stappen vooruitzetten? Dan heb je begeleiding nodig en train je best in groep in een omgeving waar iedereen elkaar motiveert.

Verder zie ik ook potentieel in het veld van de subtoppers. We begeleiden onze jeugd op lange termijn zodat ze hun weg binnen de club blijven vinden. Maar op een of andere manier hoop ik dat wij ook een aantrekkingspool in de regio kunnen zijn voor atleten van hoger level. Ik denk dan aan subtoppers in België. Een beetje terug naar de status van weleer in de topsport. Iemand die talentvol, competitief en ambitieus is en op zoek is naar een goede omkadering en begeleiding moet bij ABES zijn ding kunnen vinden. Die perceptie valt of staat natuurlijk ook met de resultaten van onze atleten op wedstrijden. Als je atleten hebt die resultaten halen, ga je vanzelf die uitstraling krijgen.

 

Hebben jullie ook een functioneel aanbod zoals looptechniek en krachttraining?

Onze trainers zijn stuk voor stuk gediplomeerde trainers. In hun trainingen zit zeker een stukje loopscholing. Al is dit meer voor de sprinters en de kortere afstanden. De grootste tijdswinst zit daar meestal in techniek en loopstijl.

Onze trainers zijn doordrongen van het belang van kracht en corestability. Het heeft zeker effect en toegevoegde waarde als ondersteuning voor het lopen. Op woensdag bieden wij krachttraining aan; een lightversie ter aanvulling op de normale training.

Onze trainers stimuleren het dus, we bieden het één keer per week aan. De meeste atleten en joggers leren het zichzelf aan en doen ook oefeningen thuis.

 

Wat zijn de eerstvolgende toekomstplannen voor ABES?  

We hebben een bouwvallige kantine. Onze zaal voor krachttraining is een oude barak zonder verwarming. We staan voor de grootste investering ooit: ons nieuw clubhuis. Met de combinatie van een nieuwe grote kantine, een nieuwe krachtruimte en eigen sanitair zullen wij over goede voorzieningen beschikken.

Organiseren jullie zelf ook ‘open’ loopevents?

Eind augustus, begin september organiseren wij jaarlijks ‘Edegem Loopt’, ook gekend als de jaarmarktloop. Er is een kidsrun, een 5 km, een 10 km en ook een 10 mijl. Edegem Loopt is een gezellig sportevent dat geschikt is voor zowel snelle als trage lopers, jong en oud. Het centrum van Edegem is dan verkeersvrij. De middenstand komt op straat met hapjes en drankjes, verenigingen demonstreren hun kunnen, er is zelfs een heuse kermis. Een echt loopfeest!

Wij verlenen ook onze medewerking aan de gemeente Edegem bij de E-Trail Edegem. De E-Trail Edegem is een urban trail van 5 km en 10 km doorheen Edegemse gebouwen, parken en straten. Dé loop bij uitstek om Edegemse hoekjes en kantjes te ontdekken! De E-trail gaat doorgaans eind mei door.

Check

Een atletiek seizoen bij ABES loopt van 1 november tot eind oktober. Winter, zomer, regen, zon: atletiek gaat altijd door! Heb je zin om eens een proefles te doen bij ABES? Dat kan.
ABES-atletiekclub 

Loop niets mis!

Schrijf je hier in voor de Addict Newsletter

Professionele loopanalyse

Iedereen kan lopen, maar niet iedereen loopt op de juiste schoen. Met een loopanalyse helpen wij je de beste keuze te maken.