Skip to content

Atriac

Addict sprak met Christian Steenackers, bestuurder bij Atriac. Atriac is gesticht in 1984 en is daarmee de oudste triatlon- en duatlonclub van België. Atriac is recent ook geëvolueerd van triatlonclub naar multisportclub.

Christian zet zich in voor het extrasportieve bij Atriac. Hij zorgt ervoor dat de club draait, waakt over de sfeer binnen de club en volgt op de voet of de clubdoelen worden behaald. Vooral ‘FUN’ en ‘SAMEN SPORTEN’ staan hierin centraal.

Jullie motto is ‘vollenbak of oep’t gemak’. Wat houdt dat in?

“Bij Atriac krijgt elk lid de kans om zich te ontplooien, ongeacht het niveau: recreatief, competitief tot topsport. In onze club zitten kinderen die leren zwemmen, zestig-plussers die de drie sporten gewoon graag recreatief combineren, age-groupers die sporadisch of frequent deelnemen aan wedstrijden en topatleten die naar Hawaï willen. Iedereen kan trainen op zijn of haar eigen niveau met gelijkgestemden van hetzelfde niveau. Triatlon staat bekend als een ‘individuele’ sport. Als club geloven wij dat iedereen sterker wordt door ‘samen’ te trainen, ieder op zijn/haar niveau. Daar zetten wij zwaar op in. Zo blijft het ook FUN. We vangen het niveauverschil zo goed mogelijk op door de trainingen op te delen in verschillende niveaugroepen. In functie van je skills kan je van groep naar groep springen.

Plus, een belangrijke trend: meer mensen willen triatlon ‘op het gemak’ beoefenen. Denk maar aan het succes van de Slow Triatlons in Nederland: zonder tijdsregistratie en korte afstanden. Triatlon ‘laagdrempelig’ inzetten, die weg is Atriac ingeslagen! Atriac is recent geëvolueerd van triatlonclub naar multisportclub, dit om de toegang tot de club (en tot triatlon) te vergemakkelijken.”

‘Van triatlonclub naar multisportclub’: kan ik dan bij Atriac ook terecht enkel voor het zwemmen, fietsen of lopen?

Ja, dat kan. Wij bieden de drie sporten aan. Elke sport heeft groeikansen, we laten het vrij. Voor age-groupers bijvoorbeeld bieden wij vier zwemtrainingen, één begeleide looptraining en één begeleide fietstraining aan per week. Wil je bv. alleen maar zwemmen? Dat kan. Let wel: je kan alleen volledig lid zijn van de club. Je kiest vrij uit het aanbod van zwem-, fiets- en looptrainingen. Eén sport, twee of alle drie? Jij kiest. En je kan deelnemen aan de gezellige events waar Atriac in groep aan de start staat: recreatieve triatlons, cyclo’s en open runs.

Voor de jongsten is er bij Atriac meer dan enkel zwemmen, fietsen en lopen. Bij de mini’s (de allerkleinsten van 3 tot 8 jaar) leggen wij de nadruk weliswaar op zwemmen (watergewenning) en fietsen (fietsbehendigheid), maar ook op dans, spel, ontdekking en beweging. Tijdens ons Multimove-programma (3 tot 8 jaar) leren de kinderen 12 noodzakelijke bewegingen die een kind kan leren (dribbelen, glijden, heffen en dragen, klimmen, roteren, slaan, springen en landen, trappen, trekken en duwen, vangen en werpen, wandelen en lopen, en zwaaien). Ons Multimove-programma is echt een succes. De sleutel tot het succes is dat wij ons richten op de ontwikkeling van het kind, in de breedste zin van het woord.

Het komt erop neer dat wij bij Atriac elke sport ook individueel willen laten groeien, en dat iedereen welkom is. Misschien moeten wij dit nog beter naar buiten brengen.

Atriac is de grootste triatlonclub van het land. Ook bij de jeugd?

Absoluut. Atriac telt net geen 300 leden. Daarvan zijn er +/- 125 age-groupers en +/- 175 jeugdleden (een 70-tal leden bij de mini’s). Een 30-tal trainers en coaches begeleiden onze leden.

Zoek je voor je kind of jongere bv. een zwemclub met een iets bredere aanpak? Dan is Atriac zeker een goed idee. Bij Atriac zetten wij meer in op het zwemmen omdat zwemmen toch wel de meest bepalende discipline is op de olympische triatlonafstand. En ook omdat de meeste jongeren en age-groupers die in de club komen nog de grootste winst kunnen boeken in het zwemmen. Bij Atriac leer je ook technisch zwemmen. Recent zijn wij bij Atriac met jeugdcompetitiezwemmen begonnen. Vanaf je 12 jaar kan je kiezen of je recreatief wil blijven zwemmen of competitief.

‘Samen sporten’, hoe stimuleren jullie dat bij Atriac?

Deelname aan events is voor ons een goede methode om clubleden te verenigen, ook in de voorbereiding op het event. Nemen wij met de club deel aan een event, dan komt iedereen.

Ten eerste schrijven wij iedereen standaard in voor het BK ploegentriatlon, op de sprintafstand (750 m openwaterzwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen). Het BK ploegentriatlon is een jaarlijkse triatlonwedstrijd voor triatleten die zijn aangesloten bij een Belgische triatlonclub. Elke ploeg bestaat uit maximaal 5 deelnemers. De wedstrijd wordt in ploegentijdritformule afgewerkt: de ploeg blijft samen, op het einde van de race moeten er minstens 3 dames/heren/mixed samen aan de finish komen. De tijd van de derde telt. We stellen vanuit Atriac zelf de teams samen. In de aanloop naar het BK ploegen worden een aantal Atriac-trainingen in een ‘BK-ploegenjasje’ gestoken. Zo leert iedereen zijn of haar ploeggenoten al wat beter kennen. Het BK ploegen leeft écht bij Atriac. Uit ervaring weten wij dat de ploegjes ook buiten Atriac afspreken om bv. samen te gaan fietsen en lopen. Daar gaat het om, mensen samenbrengen! Wij waren op het BK ploegen met liefst 17 ploegen aanwezig. Geen enkele andere triatlonclub doet ons dat na. Ik probeer onze aanpak ook te promoten bij andere triatlonclubs. Andere clubs beginnen stilaan te begrijpen dat onze aanpak ‘the way to go’ is. Op deze manier is het fun-element van triatlon het grootst. Niets moet.

Naast het BK hebben wij nog 2 andere clubdoelen waar de club massaal aanwezig is. Dat zijn de Lacs de l’Eau d’Heure triatlon (in Froidchapelle, Henegouwen) en de Ch’tri Man triatlon (in Gravelines, Noord-Frankrijk). Vanaf het BK ploegen (begin mei) tot eind september/begin oktober focussen wij op het triatlonseizoen. Daarbuiten nemen wij met de club ook deel aan diverse cyclo’s (Gent-Wevelgem, Move to Cure cyclo, …) en open runs (bv. de trailruns van Kalmthout en De Schorre, … ).

Mensen die starten met triatlon hebben heel wat vragen. We hebben hiervoor een peter- en meterschap. Maar we organiseren ook inhoudelijk sessies om vragen te beantwoorden. Bv. een Ladies Night met Hedwig Neels (bekkenbodemkinesitherapeut in UZA) waar we het taboe ‘down under’ bespreekbaar maken. We huren de Wezenberg al eens af voor een ‘openwatersimulatie’. I.s.m. Addict organiseren wij een wetsuittestavond, enz…

Wij hebben helaas geen fysiek clubhuis, dat is wel een gemis. Maar op donderdagavond loopt iedereen vanaf 8 jaar samen in het Kielpark. De kleinsten zien de oudere jeugd, de oudere jeugd en de age-groupers zien de topsporters. Iedereen inspireert elkaar. In de zomer is er +/- 80 man rond de piste, dat wakkert het clubgevoel aan. Wij zwemmen in drie zwembaden (Wezenberg Antwerpen, Ieperman Wilrijk en Sorghvliedt Hoboken), maar we trachten de jeugd altijd in de Sorghvliedt te plannen.

Zit triatlon nog steeds in de lift?

Zeker, alle multisporten groeien. Naast triatlon groeien ook duatlon, swimrun en runbike. Mooi voorbeeld is ‘aquabike’, een vrij nieuwe en officiële sport van World Triathlon die zwemmen en fietsen combineert, ideaal voor niet-lopers. Zeker interessant voor mensen die wegens blessures niet meer mogen lopen (lange afstand = 3 km zwemmen, 120 km fietsen; standaardafstand = 1,5 km zwemmen en 40 km fietsen).

Vroeger waren triatleten ‘wacco’s’ en lag de focus op de volledige Ironman. Vandaag zit de groei van de triatlonsport zeker voor een stuk in de toegankelijkheid. Ikzelf geloof hard in de toekomst van de ‘slow triatlon’: geen tijdsregistratie, kortere afstanden, je neemt je tijd om je om te kleden, no stress.

De recreatieve Ironman groeit ook dankzij een aantal influencers. Eerst was er Louis Talpe. In 2023 waren er Average Rob en zijn broer Arno The Kid (24) die de finish haalden van de Ironman in het Oostenrijkse Kärnten-Klagenfurt. Met hun ingesteldheid van ‘zelfs al moet ik de laatste kilometers wandelen in plaats van lopen, ik moet en zal die finish halen’, hebben zij vele mensen geïnspireerd. Velen, vooral jongeren, dachten: “als hij dat kan, kan ik dat ook”. Recent kondigde Luca Brecel zijn missie aan om een Ironman te willen finishen. De invloed van de media is niet gering. Het inspireert ook anderen om te starten met triatlon.

Triatlon is het nieuwe marathon: men wil het afvinken van de bucketlist. De meeste mensen hebben een zwemachterstand en kloppen aan bij Atriac. Je kan bij ons technisch leren zwemmen. We reserveren verschillenden banen die in snelheid variëren van start-to- tot competitiezwemmers, telkens met een trainer erbij. Bij Atriac krijg je ook trainingsschema’s. Weliswaar zijn wij de ‘bucketlist-triatleten’ vaak kwijt nadat ze hun volledige triatlon hebben afgevinkt. De voorbereiding op een volledige triatlon is zo ingrijpend: je gaat van amper kunnen zwemmen naar 4x zwemmen per week. Je gaat ook plots meer fiets- en looptrainingen inlassen. Het heeft een impact op je voeding en op je sociaal leven … De impact bij de bucketlist-triatleten is zo groot dat ze na een dik jaar ‘op’ zijn en na hun Ironman meestal afhaken. Ze blijven bij Atriac één of twee jaar, nadien zien wij ze niet meer terug. Bij Atriac komt de langetermijnplanning op de eerste plaats en voor ons is triatlon ‘a way of life’. Wij temperen liever mensen zodat ze langer meegaan en blijven evolueren.

In het commercieel circuit heb je recent het succes van Maarten Van Riel en Jelle Geens dat inspireert. Belgen doen het ook doorgaans goed in Hawaï.

Atriac is een erkende topsportclub. Hoe is de omkadering?

Jonge adolescenten kunnen binnen Atriac voor topsport kiezen in plaats van over te stappen naar een age group. Zij moeten natuurlijk aan bepaalde criteria voldoen en ze moeten engagementen aangaan. Bij Atriac sport je als atleet in een professioneel kader. Onze atleten krijgen geen loon, maar ze krijgen wel een persoonlijke trainer, specifieke begeleiding rond bv. voedingsadvies en trainingsschema’s en we steunen hen in materiaal (ze krijgen bv. fietsen en wetsuits in bruikleen). De Atriac-trainers zijn stuk voor stuk ex-atleten en trainers met de nodige ervaring.

We hebben het laatste jaar fors ingezet op het verhogen van de kennis van onze trainers. Wij hebben een aantal nieuwe toppers aangetrokken die ook interne opleidingen geven aan andere trainers. Onze kwaliteit is gegarandeerd: alle Atriac-trainingen worden aangeboden door gekwalificeerde trainers in een kwaliteitsvolle infrastructuur.

Jammer genoeg hebben we een aantal topsporters verloren door de recente knip in onze subsidie van het topsportfonds van de Stad Antwerpen. Maar Atriac heeft een rijke geschiedenis in de topsport, vooral dan in het kneden van jonge toppers, net voor ze ontbolsteren. Vele olympische atleten hebben hun eerste stappen (in het zwemmen of in triatlon) bij Atriac gezet. Denk maar aan olympische atleten als Jelle Geens, Peter Croes, Katrien Verstuyft, Jolien Vermeylen en Valerie Barthelemy. Ook Dieter Boeye, een topper in de kwarttriatlon, is bij Atriac gevormd. Sofie Goos is nog actief lid. Atriac won in 2024 met Sofie Goos het BK ploegen bij de Masters (40-plussers).

Addict en Atriac versterken elkaar. Addict promoot Atriac, verwijst sporters door naar onze club en vice versa.

Addict en Atriac zijn al jaren partner. What’s next in ons partnership?

Wij moedigen onze clubleden aan om te sporten met een goede loopschoen en met de juiste wetsuit. Die vind je bij Addict. Want Addict verkoopt kwalitatief materiaal en geeft expertadvies in loopschoenen en wetsuits. Wij organiseren ook samen met Addict jaarlijks een wetsuittestevent (in de zwemvijver Boekenberg of in de Wezenberg). Onze leden zijn blij dat wij een testevent kunnen aanbieden en Addict kan wetsuits verkopen. Dat is een fijne wisselwerking.

Evenementieel zie ik nog groeimogelijkheden met Addict. Ik geloof enorm in laagdrempelige triatlonevents, zoals de ‘slow triatlons’ die in Nederland superpopulair worden. Slow triatlons zijn voor iedereen. Zwemmen kan bv. in een zwembad. Je hoeft dan geen wetsuit aan te trekken. Fietsen kan met de koersfiets of zelfs elektrisch. Er is bevoorrading tussen de disciplines. Er is geen tijdsregistratie dus je hoeft je niet op te jagen, ook niet in de wisselzone. Daar kan je gerust een kwartier vertoeven. Patrick (de zaakvoerder van Addict) gaf al aan “ik doe direct mee, met mijn dochter!”. Ik zie ons samen onze schouders nog zetten onder een dergelijk event. Er zijn alleszins heel veel mensen die de drie sporten willen combineren, heel laagdrempelig.

Wil je van Atriac proeven, vrijblijvend? Dat kan.

Je kan gerust komen proefdraaien. Hoe? Je kan verschillende trainingen meepikken en zien of Atriac iets voor jou is.

Twee laagdrempelige triatlontips van Christian

Loop niets mis!

Schrijf je hier in voor de Addict Newsletter

Professionele loopanalyse

Iedereen kan lopen, maar niet iedereen loopt op de juiste schoen. Met een loopanalyse helpen wij je de beste keuze te maken.