Skip to content

Kassem

Kassem is Addict’s Runcoach. Elke zondag begeleidt Kassem onze ‘Breakfast Runners’. Kassem is naast runcoach ook personal trainer. Leer onze goedlachse Kassem beter kennen. En lees waarom hij elke loper adviseert om ook kracht te trainen.

Hoe ben jij de multi-atleet geworden die je vandaag bent?

Ik was dol op voetballen. Ik wou altijd gaan voetballen, maar mocht niet van mijn vader. Mijn vader vond dat te gevaarlijk, vanwege alle blessures die hieruit voortkomen. Mijn vader zelf heeft een karate-achtergrond. Hij heeft me dan gepusht in een gevechtssport. Ik ben begonnen met Taekwando als 10-jarige; dat was mijn eerste grote passie. Ik was heel lenig. Vervolgens ben ik overgeschakeld naar het kickboksen omdat dit voor mij een meer volledige sport is. Er is bij het kickboksen meer nodig dan de lenigheid en snelheid die Taekwando vergt. Je gebruikt ook je armen, je bokst. Ik woog op mijn zestiende heel weinig (net boven 50 kg). Ik wou in functie van het kickboksen ook wat spiermassa kweken en startte met fitness. In de fitness ben ik dan in aanraking gekomen met spinning; dat vond ik ook tof. Vanaf mijn 20e ben ik heel breed beginnen trainen tot op vandaag (ik ben nu 41). Ik wou een multi-atleet worden. Ik wou sterk zijn in alles, ook in bv. zwemmen en lopen. Niet de beste, ook niet de snelste, wel de compleetste. Zo ben ik dan ook in crossfit gerold, voor mij de compleetste sport die er is.

Welke plaats neemt sport in je leven in?

Mijn filosofie is: heel functioneel trainen om gezond te blijven, om mijn beweeglijkheid te behouden en ook om mentaal fris te blijven. Ik combineer cardio met kracht en workouts voor mobiliteit. Sport houdt me recht, het is mijn boei in het leven, mijn therapie als ik het nodig heb. Lange duurlopen werken voor mij therapeutisch. Zo heb ik een scheiding achter de rug. Tijdens het lopen krijg ik een objectieve kijk op gebeurtenissen in mijn leven en kan ik ze in een ander daglicht plaatsen. Sport maakte me een sterker en meer weerbaar persoon. Het maakt me minder prikkelbaar, ik ben aangenamer voor mijn omgeving. Het maakt me ook een betere vader, ik kan beter relativeren, heb meer geduld, enzovoort.

 

De meesten kennen je als de goedlachse loopgids van Addict. Wat doe je specifiek voor Addict?

Sinds ik startte met lopen ben ik kind aan huis bij Addict. Ik kreeg snel het vertrouwen van Patrick, de zaakvoerder van Addict, om de loopcommunity van Addict mee te begeleiden. Ik verzorg op zondag onze wekelijkse zondagsloop, de ‘Breakfast Run’ die vanuit Addict Middelheim vertrekt. Ik ontvang de lopers, gids de looptoer, en bied achteraf het drankje aan. Ik begeleidde dit jaar ook recreatieve Addict Loopgroepjes op een aantal stratenlopen, zoals de Sint-Andriesrun en de Neteland-natuurloop. Addict zal in 2025 aan nog meer Antwerpse stratenlopen deelnemen met een loopcrew. Je kan je via Addict inschrijven. Alle ‘Addicts’ staan samen in Addict Outfit aan de start. Sommigen lopen samen, andere niet. Na afloop verzamelen wij voor ‘den apres’. Ik vind het superfijn om op zondag en op de stratenlopen gastheer te kunnen zijn voor de Addict Lopers.

 

Je bent naast runcoach ook personal trainer. Voor wat kan een looprecreant jou inboeken?

Ik heb inderdaad bij Syntra de opleiding gevolgd voor personal coach. Ik kan bv. een start-to-runner op een gezonde manier begeleiden naar zijn/haar eerste Antwerp 10 Miles. Ik kan gepersonaliseerde trainingsschema’s opstellen voor de hobbysporter (voor start-to-run of i.f.v. een nieuw record of sportieve topprestatie). Als personal trainer leer je ook hoe blessures te voorkomen en hoe je je eetgewoonten dient aan te passen.

Ik werk als personal trainer in een kinepraktijk in Wilrijk. Hiernaast geef ik ook eigen bootcamps in Park Den Brandt. Tijdens deze bootcamps worden al je spieren geactiveerd. Het is een intense training van een uur waarbij je traint op mobiliteit, kracht en uithouding. Mijn ervaring in zowel crossfit als in cardio helpt me enorm als personal coach. Mijn bootcamp werkt heel ondersteunend voor recreatieve lopers. De meeste lopers doen geen krachttraining, noch corestabilitytraining, laat staan ‘stretchings’ of ‘walking lunges’ op een juiste manier. Hierdoor hebben ze sneller te kampen met blessures. Ik richt mij net daarom meer op het functionele, op het gezonde en op blijvende beweeglijkheid op lange termijn. Het voordeel van te werken met een personal trainer is dat wij écht bij je blijven staan tot je de oefening perfect uitvoert.

Heel recent heb ik ook een blinde begeleid met lopen. Dat was via Running Blind België. Ik kan het iedere loper aanbevelen; het geeft me veel voldoening.

 

Heb je als runcoach nog tips voor de recreantloper?  

Sport vooral met het oog op lange termijn en een blessurevrije toekomst. Hoe? Loop niet tegen blessures aan door telkens je grens op te zoeken. Probeer niet elke keer je tijd te verbeteren als je gaat lopen. Wissel intense intervaltrainingen af met tragere duurlopen. En start met functionele looptraining om bepaalde spiergroepen te verstevigen. Zo verminder je de kans op blessures aanzienlijk. Bovendien verbeter je hiermee ‘technisch’ jouw looppas. Functionele looptraining werkt op kracht, mobiliteit en conditie en werkt ondersteunend voor het lopen. Je kan het bij mij privé doen, of in groep.

 

Wil je functionele looptraining toevoegen aan je training?

Vraag het aan bij Addict of check de Facebook-pagina van Kassem.

Loop niets mis!

Schrijf je hier in voor de Addict Newsletter

Professionele loopanalyse

Iedereen kan lopen, maar niet iedereen loopt op de juiste schoen. Met een loopanalyse helpen wij je de beste keuze te maken.