Lazer is een Belgisch merk, kent zijn oorsprong in de motorsport en maakt al helmen sinds 1918. Het in Antwerpen gevestigde merk omarmt technologische innovaties en werkt nauw samen met onderzoekers van universiteiten.
Lazer (over)investeert bewust in onderzoek en productontwikkeling. Het departement R&D is bij Lazer veruit de grootste afdeling. Veiligheid staat hier centraal. Zo is de nieuwste gepatenteerde beschermingstechnologie, de Lazer KinetiCore, recent beoordeeld door Virginia Tech met vijf sterren voor veiligheid bij rotatie-impacttesten. Virginia Tech is een onafhankelijk orgaan dat impacttests doet in een valtoren die ontworpen is om echte fietsongevallen na te bootsen, waarbij het risico op een hersenschudding wordt gemeten. De kreukelzones van KinetiCore zijn geïnspireerd door de kreukelzones in de vliegtuig- en autotechniek.
Dit resulteerde in de zogenaamde gecontroleerde kreukelzones van KinetiCore, een unieke set blokken die bij een directe impact of rotatie-impact vervormen, waardoor energie de hersenen niet bereikt. Bij de ontwikkeling van de KinetiCore-technologie werkte Lazer samen met de Universiteit van Bern, de Universiteit van Gent en het University College London, evenals met het Royal Institute of Technology in Stockholm.
“KinetiCore heeft alles in zich om de nummer één te worden op het gebied van bescherming tegen rotatie-impact. Lazer streeft er voortdurend naar zijn helmen te verbeteren en voorop te blijven lopen op het gebied van beschermingstechnologie. Daarom is Lazer ook al 100 jaar actief.” (Peter Duynslaeger, General Manager Lazer Sports).
Naast onderzoek in veiligheid, focust Lazer op technologische innovaties die de functies van de helm uitbreiden. Zo lanceerde Lazer als eerste integraties in helmen zoals als bluetooth, sensoren, hartslagmeter, fietsslot e.a.
Lazer werkt samen met Team Jumbo-Visma. Lazer ontwikkelde bv. de Z1 en Vento KinetiCore in overleg met profrenners. Ook Wout Van Aert was betrokken. De profrenners daagden Lazer uit om de helmen nog lichter, aerodynamischer, comfortabeler en beter geventileerd te maken.
“De renners wilden een helm die geavanceerde aerodynamica bood in de eindsprint. Maar hij moest ook comfortabel zitten in de 200 wedstrijdkilometers die aan die spurt voorafgingen. Op dit niveau kan een helm het verschil betekenen tussen winnen of verliezen. Kleine veranderingen in de aerodynamica en het gewicht van de helm kunnen een renner secondenwinst opleveren.” (Mike Smink, commercieel en marketingdirecteur Lazer Sports).
De nieuwe Z1- en Vento KinetiCore-technologie is vederlicht en ademt fantastisch. Volgens Sepp Kuss zijn het ideale helmen voor bijna alle wedstrijdsituaties en weersomstandigheden. Maar ook geschikt voor recreatieve fietsers die op zoek zijn naar ultiem comfort en een lichtgewicht ontwerp dat hen helpt sneller te gaan en hen tegelijkertijd koel houdt dankzij geavanceerde luchtstromingstechnologie.
Addict heeft verschillende Lazer-modellen. Laat je adviseren in een Addict Store door onze Addict Adviseurs.
Z1 KinetiCore is ‘the one’ voor degene die op zoek is naar een vederlichte helm met de beste ventilatie. Voor toppers en marginal gains, no compromises.
De Century MIPS heeft zowat alles van 100 jaar Lazer-technologie. Hiernaast ook een unieke Twistcap waarmee je de Century letterlijk in een handomdraai kan veranderen van een volledig geventileerde helm in een aerohelm, een geïntegreerde ledlamp, en MIPS-beschermingstechnologie.
De Strada KinetiCore is een allrounder die uitgebreide bescherming biedt aan fietsers van elk niveau. Hij trakteert je op verbeterd comfort met het ScrollSys-verstelsysteem voor een pasvorm op maat en biedt geavanceerd ventilatiebeheer om je hoofd koel te houden.
Zoek je een helm voor je dagelijks woon-werkverkeer en wat occasionele weekendtochten? Dan is de Lazer Blade MIPS een goed en voordelig alternatief.
Zowel KinetiCore als MIPS zijn beoordeeld door Virginia Tech met vijf sterren voor veiligheid bij rotatie-impacttesten. Lazer staat voor extra veiligheid, comfort en design.
In 1991 probeerde UCI-voorzitter Hein Verbruggen voor de veiligheid van de renners de helm te verplichten. Maar dit werd hem niet in dank afgenomen. In de 12e etappe van de Tour van dat jaar komen de renners in staking tegen de maatregel van Verbruggen. Toppers als Laurent Fignon, Pedro Delgado en Greg LeMond weigerden die dag te starten, waarop Verbruggen eieren voor zijn geld koos en het plan introk. Ook de verschrikkelijke beelden van Fabio Casartelli (de Italiaan overleed in de afdaling van de Portet d’Aspet) uit de Tour van 1995 veranderen weinig aan de algemene insteek in het peloton: “het ziet er niet uit en het is niet praktisch”. In 2003 overleed de Kazach Andrei Kivilev na een val in Parijs-Nice ten gevolge van een hersentrauma. Kivilev droeg bij zijn val geen helm. Volgens de arts van Kivilev’s ploeg Cofidis was zijn overlijden zeker te voorkomen geweest als hij een helm had gedragen. De dood van Kivilev heeft vele levens bespaard. Na het jammerlijke overlijden van de Kazach is het menens voor de UCI. De helmplicht moet ingevoerd worden, en wel zo snel mogelijk. Binnen de maand na het overlijden van de Kazach, vanaf de Giro d’Italia van 2003, zijn alle professionele renners verplicht om een valhelm te dragen.
“Lazer heeft het profpeloton ertoe aangezet om fietshelmen te dragen al lang voor dit verplicht werd. Ik ben er persoonlijk verantwoordelijk voor dat een flink deel van het profpeloton in de jaren 90 een helm ging dragen lang voor de UCI het verplichtte in 2003. In de jaren 90 droegen de meeste renners geen helm tijdens de grote rondes, occasioneel enkel bij sprintetappes. Na een vlakke etappe in de Tour vroeg een journalist aan Robbie McEwen waarom hij een helm droeg. Hij antwoorde : “ik moet van Sean Van Waes”.” (Sean Van Waes, Founder Lazer Sports).
Schrijf je hier in voor de Addict Newsletter
Iedereen kan lopen, maar niet iedereen loopt op de juiste schoen. Met een loopanalyse helpen wij je de beste keuze te maken.