Speedo werd opgericht in Sydney, Australië door Alexander MacRae, een Schotse emigrant. Daar richtte hij, na een bescheiden begin als melkboer, Hosiery Manufacturers op, waar hij oorspronkelijk ondergoed en sokken maakte voor het Australische leger tijdens WO1. In 1927 gingen de breifabrieken van MacRae over op badmode en lanceerden ze de ‘racer-back’, een revolutionair racebadpak.
De controversiële en revolutionaire ‘racerbackstijl’ met open schouders en open rug zorgde voor een groter bewegingsbereik in het water en werd snel overgenomen door wedstrijdzwemmers, ondanks het feit dat het op sommige stranden verboden was. Het bedrijf schreef een wedstrijd uit onder het personeel om voor het nieuwe wedstrijdpak een slogan te bedenken. De winnende slogan was ‘speed on in your speedos’. Het Speedo-merk was geboren. De winnaar van de wedstrijd, Captain Parsonson, kreeg £5 voor zijn slogan en het bedrijf werd omgedoopt tot Speedo Knitting Mills.
In overeenstemming met zijn Australische wortels gebruikt Speedo een boemerang als symbool. Boemerangs zijn een internationaal erkend symbool van Australië. De boemerang komt voor in de scheppingsmythologie van de Aboriginals. Voor Aboriginals is de boemerang zo oud als de schepping (en dus even oud als hun continent) en een symbool van de blijvende aanwezigheid van de Aboriginal-cultuur.
De boemerang is ook een populair symbool voor de aantrekkingskracht van ‘reizen in Australië’. De toeristische dienst speelt er handig op in met campagnes van bezoekers die ‘als een boemerang’ terugkeren.
Gedurende de geschiedenis van Speedo lijkt elke ontwerpinnovatie op grote controverse te stuiten.
Speedo maakte haar olympische debuut toen de 16-jarige Australische Clare Dennis de 200 m schoolslag voor vrouwen won in de zijden ‘racer-back’ op de Olympische Spelen in Los Angeles. Nadat ze bijna gediskwalificeerd werd omdat ze ‘te veel schouders liet zien’ in haar zijden Speedo ‘racer-back’, zette Dennis een wereldrecordtijd neer.
Ook controverse troef op de zomerspelen van 1936 in Berlijn omdat het Australische zwemteam van de mannen voor het eerst shirtloze zwembroeken droegen.
Na de Tweede Wereldoorlog speelde Speedo in op de grote vraag naar zwempakken in de nieuw uitgevonden bikinistijl. Speedo zorgde opnieuw voor controverse toen haar tweedelige zwempak verboden werd door Australische strandinspecteurs.
Speedo’s meest controversiële innovatie was de futuristische LZR (laser) Racer. Het supergladde full-body zwempak, dat in 2008 werd geoptimaliseerd met behulp van windtunnels van de NASA, maakt gebruik van gelaste naden en meervoudig geweven stoffen om de weerstand met 6% te verminderen. Daarnaast maakt de LZR gebruik van een corestabiliser, die bijna als een gordel werkt, om spierbewegingen te verminderen. Dit werd ontworpen om de zwemmer te helpen de juiste hoek in het water te houden voor langere perioden. Popular Science-magazine noemde het pak ‘het snelste zwempak ter wereld’.
Later onderzoek onthulde nog een reden voor het succes van het pak: kleine luchtbelletjes hadden de neiging om gevangen te zitten tussen het lichaam van de zwemmer en het pak, waardoor de zwemmer een beetje werd opgetild en profiteerde van lagere wrijving tegen lucht in vergelijking met water. Speedo’s website gaat er prat op dat de LZR Racer ‘zo snel was, dat het uit de competitie werd verbannen’. De LZR Racer werd in 2009 inderdaad door de FINA uit de internationale competitie verbannen, samen met alle full-body polyurethaanpakken. Tegen die tijd hadden zwemmers die het Speedo LZR-pak droegen echter al minstens 46 wereldrecords gebroken. Mannenpakken mochten voortaan niet boven de taille of onder de knie uitkomen. Vrouwenpakken mochten voortaan niet verder reiken dan de schouders of onder de knie komen. De beslissing bracht mannen terug naar blote borsten en dames naar blote schouders.
In 2004 droeg Michael Phelps de Speedo Fastskin in Athene om de eerste zwemmer te worden die acht medailles behaalde. Phelps volgde deze prestatie vier jaar later op en behaalde acht gouden medailles in Peking, terwijl hij Speedo’s LZR Racer-pak droeg.
‘s Werelds snelste zwempakken blijven de Fastskin-suits van Speedo (Fastskin LZR Pure Intent en Fastskin LZR Pure Valor). Speedo zet concurrenten Arena en TYR op grote afstand. De cijfers spreken voor zich:
De Fastskin-suits van Speedo zijn volgens Speedo geïnspireerd op ‘haaien’ (jawel!). De Fastskin-technologie is geïnspireerd door de variërende huidtextuur van een haai. De Fastskin-suits hebben texturen met hobbels en ribbels op belangrijke plaatsen vergelijkbaar met die op de huid van een haai. Speedo beweert dat deze ribbels het water op een efficiëntere manier over het lichaam van de zwemmer leiden dan pakken van traditioneel materiaal. Ze zijn extreem ‘skintight’ voor een optimale hydrodynamica.
Addict heeft zwemkledij en zwembrillen van Speedo die voldoen aan alles wat je nodig hebt, of je nu aan wedstrijden meedoet, traint of zwemt om fit te worden. De zwemkledij van Speedo is innovatief, technologisch geavanceerd en tijdloos. Onder het assortiment zwembrillen heeft Addict veelgeprezen Speedo-zwembrillen zoals de AquaPulse (training), Biofuse (maximaal comfort), Speedsocket (training en wedstrijd) en Fastskin (wedstrijdzwemmen). Addict heeft ook zwembrillen voor kids.
Onder de Speedo-toebehoren vind je bij Addict: trainingsattributen als powerpaddles, pullbuoys, kickboards, vinnen en zwemvliezen. En ook badmutsen, oordoppen, neusklemmen, snorkels, zwemtassen en microvezelhanddoeken.
Schrijf je hier in voor de Addict Newsletter
Iedereen kan lopen, maar niet iedereen loopt op de juiste schoen. Met een loopanalyse helpen wij je de beste keuze te maken.