Suraya, onze marketeer, is Addict’s sterke vrouw. Dat kan je ook letterlijk nemen. Suraya neemt af en toe deel aan CrossFit-wedstrijden, gewoon voor de fun. CrossFit is als een veelzijdige meerkamp. Je combineert verschillende disciplines. Suraya geeft ons een inkijk in de sport.
Als kind en tot mijn 18e deed ik de twee typische meisjessporten: turnen en paardrijden. Toen ik ging studeren was dat niet meer combineerbaar. Ik ging naar de fitness (destijds de HealthCity) en begon met lopen. Zo’n fitnessabonnement was best prijzig voor een student. Andere leeftijdsgenoten spendeerden dat geld aan pintjes (zeker toen). Ik spendeerde mijn budget dan liever aan de fitness. Ik heb altijd de drang gevoeld om aan mijn lichaam te werken en bewust met mijn voeding bezig te zijn. Die twee gaan hand in hand. Dat bewustzijn voor mijn lichaam heb ik met de paplepel meegekregen van mijn moeder (ex-prima ballerina en al 30 jaar yogateacher). Wat me echt opvalt, is dat jongeren tegenwoordig veel meer met fitness en gezondheid bezig zijn dan vroeger. Die positieve evolutie kan ik alleen maar toejuichen!
8 jaar geleden, toen ik begon op mijn eerste job, ben ik in aanraking gekomen met CrossFit. Na mijn eerste proefles was ik meteen verkocht. Ik had m’n sport gevonden! CrossFit is niet alleen gevarieerder dan fitness: je sport samen met anderen, je wordt uitgedaagd door anderen, je kan je vergelijken, we moedigen elkaar aan, we zijn een team en worden opgevolgd door een coach. In het begin was ik heel fanatiek. Ik ging elke dag. Mijn coach is ook mijn vriend geworden. Het gevoel van elke dag sterker en fitter te worden boostte mijn zelfvertrouwen en maakte me productiever in alles wat ik deed.
CrossFit is een combinatiesport van gymnastics, krachttraining en endurance. Als je de nr één bent in CrossFit, dan ben je de ‘fitste man of vrouw op aarde’. Vergelijk het gerust met een meerkamp in de atletiek. Je probeert de meest ‘allroundsporter’ te zijn.
Het technische aspect is het gymnastics gedeelte. Zoals bv. de handstandwalks, bar- en ringmuscle-ups, pull-ups en rope-climbs. Dit is het minst toegankelijke gedeelte en schrikt af. Deze oefeningen vergen aandacht van je lichaam. Hier moet je technisch veel op oefenen. Onder het krachtgedeelte zitten disciplines als het olympisch gewichtheffen (de Snatch en Clean & Jerk) en Powerbuilding workouts zoals bv. deadlifts, squats en oefeningen met dumbells. En dan heb je ten slotte de conditie of uithoudingssporten, de engine. Discipines zijn hier bijvoorbeeld roeien, korteafstandslopen, fietsen op een bike of Assault bike. Zelfs zwemmen is een onderdeel.
Ja, klopt. Greg en Laura Glassman startten CrossFit in 2000 in Santa Cruz, California. Het was toen simpelweg de naam van hun gym en de naam van hun ‘methode’ om training te geven. Greg en Laura commercialiseerden CrossFit eerst als een ‘licensed’ methode om personal training te geven, inclusief opleidingen. Ondertussen is het uitgegroeid tot een wereldwijd gevestigde merknaam en sport met eigen competities, toernooien en een enorm ecosysteem van bedrijven en organisaties die daaromheen is gegroeid. Vandaag is CrossFit een wereldwijd fenomeen. Met meer dan 16.000 affiliates (officiële CrossFit-licentiehouders) in de wereld en duizenden atleten verdeeld over alle continenten kun je wel zeggen dat CrossFit een succes is.
De US Army biedt zelfs haar soldaten CrossFit aan. Dat is niet toevallig. Crossfit stoomt je geest en je lichaam klaar. Je moet op alles voorbereid zijn. ‘Prepare for anything’ of ‘Prepare for the unknown’ is een gangbaar begrip in CrossFit. Op CrossFit-wedstrijden weet je bv. nooit op voorhand welke oefeningen je krijgt. Het kan zijn dat ze ineens iets onverwachts toevoegen waar je niet voor hebt getraind, zoals schieten, suppen of kajakken. Vorig jaar moest ik tijdens een wedstrijd kajakken en dat was echt een geweldige verrassing! In onze gym krijgen we trouwens elke dag een andere WOD (workout of the day). Het onvoorspelbare is key en dat maakt het never ‘boring’.
CrossFit is keisociaal. Je kan CrossFit individueel doen, per twee, of per vier. Meestal doe je CrossFit in teams van twee. Sommige oefeningen moet je synchroon doen, bij andere oefeningen wissel je elkaar af. Je daagt elkaar uit, en moedigt elkaar aan. Je neemt ook meestal deel aan competities in teams. Je bouwt vriendschappen op. Iedereen werkt aan hetzelfde doel, dat schept een band.
Hyrox legt de nadruk meer op uithouding, in combinatie met functionele kracht. Er zijn geen gymnasticsoefeningen, geen oefeningen met barbells, alvast minder disciplines. Het heeft in tegenstelling tot CrossFit ook een vast stramien: je traint je uithoudingsvermogen en je kracht door middel van een reeks gestandaardiseerde trainingen en hardloopintervallen. CrossFit richt zich meer op het ‘allround’-aspect met hoge intensiteit en met meer uiteenlopende oefeningen. CrossFit bereidt atleten voor op onvoorspelbare situaties, Hyrox niet. Het is altijd een vast format waar je naartoe traint.
De meeste CrossFit-clubs zijn ingericht in ‘garagestijl’. De luiken gaan bij mooi weer open. In de zomer worden de toestellen soms buiten gezet. Zelfs The Brick Antwerpen, midden in de stad aan de Waalse Kaai, zet de toestellen vaak buiten in de zomer. Lopen is uiteraard altijd outdoor en soms worden er ook reizen georganiseerd waarbij we met z’n allen op het strand workouts doen en zwemtrainingen in zee. Beach CrossFit-wedstrijden kom je ook vaak tegen. Vooral in Nederland.
Oh nee, dat beeld klopt absoluut niet. Er zijn heel veel 40-plussers, 50-plussers, zelfs 60-plussers en meer die CrossFit beoefenen. Bij CrossFit kan je elke oefening ‘scalen’ op jouw niveau. Er zijn drie niveaus: scale, intermediate en RX. De wedstrijden zijn ook telkens per leeftijdscategorie.
Letterlijk van overal: voetballers, fietsers, turners, soldaten, verpleegsters, CEO’s, gepensioneerden. Alles kom je tegen. CrossFit is toegankelijk voor iedereen. Iedereen heeft zijn of haar sterktes en zwaktes en dat is net fijn. Je leert veel van elkaar en de sport werkt ook verslavend.
Addict is eerder gefocust op run, triatlon en fietsen, maar ik vind zeker mijn ding. De Motion collectie van SAYSKY is supercomfortabel, stoer van look en dus perfect voor CrossFit. Als je tights koopt in functie van CrossFit: let op, er mag niet teveel ‘frul’ aan zitten, zoals zakjes en ritssluitingen, en ga voor maximaal comfort. Voor CrossFit-schoenen kijk ik eerder naar schoenen met een stabiele zool die niet te veel demping hebben (geen dikke foaming). Op schoenen met teveel demping sta je instabiel bij krachtoefeningen. De meest verkochte CrossFit-schoenen zijn de Reebok Nano en de Nike Metcon. Deze zijn top voor de krachtgedeeltes maar de schoenen zijn enorm hard wanneer je moet overgaan in een run. De On Cloudcore en Brooks Ghost en Hoka Arahi werken voor mij perfect.
Ja. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het ook is voor lopers om krachtoefeningen te doen. Ik spreek in de winkel bij Addict vaak met mensen met loopkwaaltjes hier en daar, rugproblemen, pijn aan gewrichten, noem maar op. Train je spieren met kracht, dat kan veel klachten voorkomen of verhelpen.
En heel veel vrouwen denken: “als ik CrossFit doe, word ik een buffel”. Dat is een fabeltje. Het is niet dat de gym vol testosteron zit. Die machocultuur is passé. Er zijn er wel, maar dat is de minderheid en daar wordt een beetje de spot mee gedreven. Stap eens een gym binnen; je zal het merken, CrossFit is heel toegankelijk. Heb dus geen schroom over je lichaam, iedereen is welkom. Ook sociaal is het een mix, dat maakt het des te boeiender.
Schrijf je hier in voor de Addict Newsletter
Iedereen kan lopen, maar niet iedereen loopt op de juiste schoen. Met een loopanalyse helpen wij je de beste keuze te maken.