Vervang je schoenen tijdig, want blessures liggen op de loer. Sommige lopers verslijten jaarlijks meerdere paren; anderen doen er drie jaar mee. Een aantal vuistregels.
‘Op het zicht’ inschatten of je schoen aan vervanging toe is, is geen evidentie. Je schoen kan er nog best nieuw uitzien, maar toch aan vervanging toe zijn. Je buitenzool slijt namelijk minder snel dan de dempende werking aan de binnenzijde.
Slijtage onder de hak en bal van de voorvoet zijn belangrijke tekenen van verval. Zie je rimpels in de tussenzool? Dan is de oorspronkelijke demping achteruitgegaan. Merk je dat de demping uit je schoenen is, ben je eigenlijk al te laat.
Twijfel je of je loopschoen al aan vervanging toe is? Reken zelf uit. Hoe lang je precies met een schoen kunt doen, hangt af van de mate waarin je hem gebruikt, je lichaamsgewicht, loopstijl en de ondergrond waarop je loopt.
Is er dan geen maatstaf? Jawel. Heeluxe, een Amerikaans researchlab met specialisatie in loopschoeninnovatie hanteert volgende richtlijn: een gemiddelde buitenzool gaat 1.220 km mee, maar een loopschoen dien je te vervangen bij 15% verlies aan demping.
Addict adviseert doorgaans je schoen te vervangen ofwel na één jaar, ofwel na 800 à 1000 km.
Vanaf 35% verlies aan hieldemping is de kans op blessures reëel.
Heb je een uitgesproken laterale voorvoetlanding, dan zie je bij verouderde loopschoenen flinke slijtage aan de buitenkant van de voorvoet van de schoen. Hier rinkelt de alarmbel voor stressfacturen in het middenvoetsbeentje. Lopers met dit slijtagepatroon hebben tevens een verhoogd risico op verzwikte enkels.
Heb je eerder een uitgesproken haklanding (en rol je naar binnen over de grote teen), dan zie je bij verouderde loopschoenen flinke slijtage aan de buitenkant van de hiel, aan de binnenste rand ter hoogte van de bal van de voet en aan de punt van de schoen. Dit slijtagepatroon wijst op een verhoogd risico op problemen met je achillespezen en de peesplaat onder je voet. Het kan resulteren in pijn aan je schenen of knieën, om een paar van de mogelijke risico’s te noemen.
Loopschoenen die zijn afgestemd op je looptechniek verbeteren niet alleen je prestaties, ze helpen ook blessures te voorkomen. Je kan bij Addict exclusief terecht voor een Runeasi-analyse.
Runeasi meet je persoonlijke loopstijl en je persoonlijke loopbelasting. Het detecteert je zwakke schakels en pijntjes bij het lopen over heel je lichaam. Met Runeasi kunnen wij je nog beter begeleiden naar de juiste loopschoen, specifiek gericht op blessurepreventie.
Een versleten loopschoen is sowieso een tragere loopschoen. Een betere vering leidt tot een lager energieverbruik. Anderzijds, minder schokabsorptie bij de landing beperkt je veerkracht bij de afzet. Je hebt dan minder profijt van al je hardloopinspanningen.
Schrijf je hier in voor de Addict Newsletter
Iedereen kan lopen, maar niet iedereen loopt op de juiste schoen. Met een loopanalyse helpen wij je de beste keuze te maken.