Skip to content

Runeasi

Addict geeft je een diepere kijk in Runeasi. Addict gebruikt Runeasi als onderdeel van onze loopanalyse. Runeasi meet je loopbelasting. Dit is de impact van jouw persoonlijke loopstijl op je spieren en gewrichten. Met Runeasi kunnen wij je nog beter begeleiden naar de juiste schoen en verklein je de kans op blessures.

Wat doet een Runeasi-analyse?

Rond je middel draag je een Runeasi-riem die data registreert tijdens het lopen. Simpel uitgedrukt (en wat ‘cru’ gesteld): loop je als een hinde of eerder als een olifant? Runeasi vertelt het je en detecteert je loopkwaaltjes en zwakke plekken. Heel je onderlichaam wordt gemonitord: niet alleen je voet en enkel, ook je knieën, kuiten, billen, hamstrings, heup, lies, …

Het gebruik van Runeasi gaat ook verder dan enkel voor loopschoenadvies. Na het detecteren van je zwakke schakels (a.d.h.v. de loopanalyse) genereert Runeasi automatisch gerichte oefentherapie en ook tips om je loopstijl aan te passen. Runeasi zendt je gepersonaliseerde workouts (in videoformaat) voor jouw blessurepreventie (of herstel).

Alle Addict Verkopers zijn ‘Runeasi Certified’. Addict is de enige loopspeciaalzaak in Vlaanderen waar je terecht kan voor een Runeasi-analyse. Runeasi is een spin-off van de KU Leuven.

We legden ons oor te luisteren bij Stijn, een van onze expertverkopers, en bij Kurt Schutte. Kurt is CEO en founder van Runeasi, expert in biomechanica.

Stijn:

Bij het kiezen van de perfecte loopschoen gaat het niet langer alleen om de pasvorm voor je voeten. Wij omarmen ook het unieke looppatroon van elke loper als parameter om een bepaalde loopschoen te adviseren. Runeasi is een holistische methode die niet alleen je voeten maar je hele lichaam verbindt met je schoenkeuze. Onconventioneel, maar superrevolutionair. Toch wel een paradigmaverschuiving. Met Runeasi zijn we nu in staat om klanten wetenschappelijke gegevens te presenteren die aantonen welke schoenen het beste passen bij hun ‘kinetische keten’. De onevenwichtigheden en symmetrie in je loopvorm worden zichtbaar. Deze datagestuurde aanpak vervangt deels het subjectieve perspectief en stelt ons in staat om schoenen aan te bevelen op basis van concrete informatie. De gamechanger hier is dat onze klanten niet alleen herstel ervaren van bestaande blessures, maar ook preventie in de toekomst.

 

Kurt:

Inderdaad, we werken datagestuurd. Runeasi bestaat uit twee onderdelen: een applicatie op een tablet en een zwarte band met sensor die je rond je onderrug bevestigt tijdens het lopen. Die sensor gaat twee hoofdzaken meten: de impact van elke pas (zowel links als rechts) op je lichaam én hoe je lichaam reageert op die impact. Dat laatste wordt bepaald aan de hand van drie factoren. Eén, dynamische stabiliteit: hoe stabiel zijn je heupen op het moment dat je voet de grond raakt? Twee, impactsymmetrie: wordt het lichaam links evenveel belast als rechts en ­andersom? En drie, schokdemping: hoe groot is de impactschok op het moment dat je voet de grond raakt én hoe snel bereikt die schok je onderrug? Op basis van al die data detecteren wij je zwakke schakels. De loopschoen waar je de hoogste loopkwaliteit mee haalt wordt doorgaans geadviseerd. Onze tool wordt in hoofdzaak gebruikt door kinesisten. De kinesist kan met Runeasi de oorzaak van jouw blessure achterhalen. Daardoor kan hij niet alleen betere revalidatieoefeningen geven, maar ook aan blessurepreventie doen. Niet onbelangrijk: Runeasi slaagt erin om een complexe materie eenvoudig en bruikbaar over te brengen, in begrijpelijke termen, zonder onaanvaardbare compromissen te sluiten op het gebied van nauwkeurigheid en validiteit. Daarom werkt het ook goed bij Addict. Je hoeft geen kinesist te zijn om een loopschoen te adviseren, wel ‘Runeasi Certified’.

 

Stijn:

Blessurepreventie is voor Addict een groot aandachtspunt bij het adviseren van de juiste loopschoen. Na een Runeasi-analyse hebben lopers altijd vragen zoals: hoe kan ik mijn loopstijl aanpassen? Aan welke signalen moet ik denken tijdens het hardlopen? We zien ook een trend dat mensen zich sneller willen voorbereiden voor een specifiek doel. De 10 miles binnen drie weken? Een marathon binnen acht weken? Je conditie verbetert dan wel snel, maar misschien loop je ondertussen je lijf kapot.

 

Kurt:

Dat klopt. Maar liefst 80% van alle lopers krijgt jaarlijks te kampen met een blessure, en liefst 60% van die blessures komt door overbelasting. Er komt langzaam pijn in de knie, de enkel, de kuit, de heup, de voetboog, de hiel, zelfs in de rug. Je hartslagmeter en je smartwatch zeggen dan wel dat je conditie verbetert. Onze Runeasi-wearable zou dan tijdig kunnen aangeven dat je lichaam tekenen van overbelasting aangeeft. Alsof je kinesist meeloopt.

 

Stijn:

Het makkelijke aan Runeasi is dat je geen groot universitair laboratorium nodig hebt om de test te doen. Het kan op onze loopband, maar ook gewoonweg in de straat of op het veld. Een wearable-oplossing moet buiten bruikbaar zijn, in de realiteit.

 

Kurt:

Onze droom is dat we binnenkort elke loper met een Runeasi-band om zijn middel zien lopen. We dragen vandaag tijdens het lopen allemaal een hartslagmeter rond onze borstkas en een smartwatch rond onze pols, waarom dan geen Runeasi-band? Concreet gaat het om een band met sensor die je ter hoogte van je onderrug moet bevestigen en die via een app aan je kinesist toont hoe belastend je looptochtjes zijn voor jouw lichaam. Op termijn willen we voor heel Europa een onmisbare basistool worden om lopers te begeleiden. Een kinesist of coach zal altijd de data moeten interpreteren. Maar onze tool werkt ook automatisch en geeft je eigen inzichten en op maat gemaakte preventie en hersteloefeningen.

 

Stijn:

Als triatleet kan ik niet zonder mijn smartwatch. Maar ik zie mij ook ooit nog een Runeasi-riem aanschaffen. Ik train 12 keer per week, maar heb eigenlijk geen tool die de belastbaarheid van mijn lichaam monitort. Als je erover nadenkt: een tool die vroegtijdig het risico op overbelasting detecteert is eigenlijk essentieel voor elke duursporter, zeker voor ons, triatleten.

 

Kurt:

De markt van de sportwearables groeit snel. Iedereen kent inderdaad de smartwatch. Maar er is veel meer: slim textiel is nu in staat om informatie over de lichaamstemperatuur door te geven, terwijl op de arm gedragen trackers de bloedsuikerspiegel kunnen meten. Daarnaast kunnen scheenbeschermers het lactaatgehalte in het bloed van sporters meten en sensoren in schoenen kunnen balcontacten tellen en de technische ontwikkeling verbeteren. Bij contactsporten zoals boksen registreren sensoren het aantal, de intensiteit en de versnelling van de klappen. Bovendien worden bij de productontwikkeling van hockeysticks nu ergonomische gegevens gebruikt die zijn verzameld met wearables. Het scala aan toepassingen voor wearables lijkt onbeperkt. Ze dienen ook als essentiële hulpmiddelen voor trainers en sportwetenschappers. Er worden steeds meer klinische toepassingen geïdentificeerd. Runeasi was in New York genomineerd voor de Sports Technology Awards. Dit is het bewijs dat onze technologie baanbrekend is op het gebied van blessurepreventie en herstel.

 

Stijn:

Bij Addict hebben wij al meer dan 1.000 Runeasi-analyses achter de rug. Ik kan je verzekeren, je ziet merkelijk het verschil in loopkwaliteit tussen een recreant en een competitieloper. En de zwakke plekken die een Runeasi-analyse blootlegt komen altijd overeen met de loopklachten die de klant aangeeft. Ondervind je dus regelmatig hinder aan bv. bil, hamstring, heup, knie of lies … al zijn het maar kleine kwaaltjes? Dan is een loopanalyse met Runeasi een essentieel onderdeel in de zoektocht naar jouw juiste schoen.

 

Bron: bepaalde quotes van Kurt Schutte haalden we niet alleen van Kurt zelf, maar ook uit een interview in het Nieuwsblad.

Een Runeasi-case met Leentje Hellemans

Bekijk hoe Leentje Hellemans Runeasi gebruikt in haar marathonvoorbereiding. Hoe ze na haar tweede stressfactuur haar trainingsbelasting langzaam verhoogt om haar doel te bereiken: onder de 3 uur lopen op de marathon van Berlijn.

“Het voelt heel goed om te weten hoeveel impact ik heb tijdens het hardlopen. Het was verrassend om de balans tussen mijn linker- en rechterbeen te zien.” (Leentje Hellemans)

“We gebruiken Runeasi hoofdzakelijk voor mensen die regelmatig loopblessures hebben, om deze mensen kwalitatiever op te volgen. Nu kunnen we ‘in realtime’ de impact en de krachten die in het lichaam terechtkomen meten. Als de impact niet in verhouding is met de belastbaarheid van de loper, kunnen we ‘realtime’ de training aanpassen. We kunnen meer individueel werken, dat verhoogt de effectiviteit van onze aanpak.” (Bart Dingenen, fysiothrapeut)

Loop niets mis!

Schrijf je hier in voor de Addict Newsletter

Professionele loopanalyse

Iedereen kan lopen, maar niet iedereen loopt op de juiste schoen. Met een loopanalyse helpen wij je de beste keuze te maken.